Aktuellt

Det har varit ett enormt tryck av besökande till Dalslands konstmuseum i sommar. Parkeringen har varit full nästan varje dag. Det tycker vi är väldigt roligt. På grund av det har vi bestämt att förlänga öppettiderna. Vi håller öppet alla dagar kl 11-17 även in i augusti. Till att börja med det två första veckorna i augusti. Sedan får vi se.

Välkomna!!

OBS! Vecka 22 är museet stängt på grund av hängning av ny utställning!! Caféet är öppet med de vanliga tiderna.

Nu har våra sommarhöns med tupp kommit!! Vi har också fått en bikupa. Ytterligare en bikupa ska komma till, en så kallad visningskupa där man kan titta in i bikupan och se vad bina har för sig. Ska bli väldigt spännande!

I övrigt så har vi den här veckan packat ner utställningarna med Michael Johansson, Hendrik Zeitler samt Zamina Scillasdotter. Det har trots Corona-tider varit en välbesökt och uppskattad utställning. Nu ser vi fram emot att få öppna upp sommarutställningen för 2020. Lördagen den 30 maj kl 14 är det dags. Då visar vi verk av Helene Billgren, Stefan Uhlinder samt elever från Tillskärarakademien i Göteborg. Vernissagen sker i konstnärernas närvaro. Varmt Välkomna!

På grund av den rådande situationen med Covid19 uteblir årets konstvandring. Därför förlänger vi den nuvarande utställningen med Michael Johansson, Hendrik Zeitler samt Zamina Scillasdotter över Kristihimmelsfärdshelgen. Museet och caféet har således öppet hela helgen. Varm Välkomna.

Ett vårtecken så gott som något annat är öppnandet av Dalslands konstmuseum! Den 21 mars slår vi upp dörrarna för årets första utställningar. Museet och kafét öppnar som vanligt kl 11.00. Vernissagen är kl 14.00.

Vi har naturligtvis funderat mycket kring Coronaviruset men kommit till slutsatsen att vi håller vernissage som vanligt. Detta för att det sällan överstiger 50 personer samt att alla inte kommer samtidigt. Vi har dock förståelse för att många är försiktiga och under inga omständigheter vill utsätta sig för sociala sammanhang. Under den pågående Corona krisen har cafét självservering på vardagar. Under helger är cafét bemannat men med reducerad personalstyrka. Varmt Välkomna! 

 

Det är tre olika konstnärskap med helt olika inriktningar som öppnar utställningssäsongen. I stora hallen visas verk av Michael Johansson. Han är ursprungligen från Trollhättan, bosatt numera i Malmö och Berlin men har hela världen som sin arbetsplats.

I nedre hallen visar Hendrik Zeitler sina märkliga fotografier som han tagit utan kamera! Hendrik är från Tyskland men sedan många år tillbaka bosatt i Göteborg där han bland annat undervisar fotografi på Akademi Valand.

I år av museet samarbete med Tillskärarakademien i Göteborg. En fantastisk utbildning som bevarar det gedigna handarbete som skrädderiet innebär. Under året får vi möta några av deras elevers arbeten. Först ut är Zamina Scillasdotter som nyligen examinerades inom damskrädderiet.

Utställningarna pågår till den 17 maj. Varmt Välkomna!

Vi är också glada att några av er har förstått att Dalslands konstmuseum under våren har en en egen skräddare. Det är Ali Bardan från Syrien som jobbar hos oss. Välkomna med era kläder som ni vill ha omsydda!

Tack alla som bidragit till insamlingen för att rädda våra läckande tak!! Till dags dato har vi fått in drygt 6000 kr. Vi kommer att fortsätta sökandet efter pengar från alla håll och kanter, kommunalt, regionalt och nationellt. Om båda taken ska läggas om med skiffer hamnar kostnaden på runt 700.000 kr. Det är hiskeligt mycket pengar för ett litet museum som vårt. Men vi är optimistiska! Det är så många som inser värdet av våra gamla hus och den kultur-och industrihistoria som de är en del av. Det kan tyckas att 6000kr är en liten summa i sammanhanget men för oss är det viktigt. Alla bäckar små!! Det visar också på på den lojalitet och engagemang som finns kring museet. Än en gång ett stort tack alla ni som bidragit!!!!

Ni som vill fortsätta sätta in pengar kan göra det på vårt ”tak-konto”. Swish-numret ser ni lite längre ner på den här sidan.

Mitt i detta tråkiga med taken kan vi också presentera en glad nyhet. Museet har nu en egen skräddare! det är Ali Bardan som bland annat bidragit till att rädda våra fönster samt håller på att byta dåliga delar på Bagarstugans fasad, han har även arbetat som skräddare i många år i Syrien. Vi har inrett ett rum ovanför kafét, köpt in begagnade industrimaskiner. Ali står nu beredd att ta emot alla ni som vill få något klädesplagg ändrat. Har ni kläder som gått sönder, blivit förstora eller något annat, hör då av er till oss på museet så bokar vi in en tid. Vi ser detta som en del i museets strävan att arbeta ekologiskt (museibyggnaden är Dalslands första ekologiska hus!) och mot ett hållbart samhälle. Det är nu dags att vi tar hand om våra gamla kläder istället för att hela tiden köpa nytt:

Dalslands konstmuseum har nu stängt för säsongen. Vi öppnar igen i mars 2020. 

Tack alla som besökt vårt fina museum under 2019. Ett stort tack också till alla de konstnärer som visat sina verk på museet!

VI VILL OCKSÅ PASSA PÅ ATT BE OM HJÄLP!! VÅRA TVÅ KULTURBYGGNADER FRÅN 1830, KAFÉET OCH ATELJÉBOSTADEN, HAR FÅTT TAKLÄCKAGE. TAKEN ÄR LAGDA MED SKIFFER VILKET MEDFÖR DYRA RENOVERINGSKOSTNADER SOM INTE RYMS I VÅR BUDGET. LÄGET ÄR AKUT OCH VI GÅR DÄRFÖR UT MED EN ALLMÄN INSAMLING. INGET BIDRAG ÄR VARKEN FÖR LITET ELLER FÖR STORT. VI ÄR TACKSAMMA FÖR ALLT VI KAN FÅ IN. VI HAR ÖPPNAT ETT INSAMLINGSKONTO SOM ÄR KOPPLAT TILL ETT SWISHNUMMER. NI SOM VILL HJÄLPA OSS KAN ALLTSÅ SWISHA PÅ FÖLJANDE NUMMER:

123 357 70 20

STORT TACK PÅ FÖHAND!!

 

Lördagen den 23 november är det Eld och Ljusfest i Upperud och Håverud. På dalslands museum satsar vi med flera spännande evenemang. Här är programmet!

14.00 Café Bonaparte öppnar

15.30 Hej Flundra – ett sagospel för barn och vuxna
med Kulturföreningen Strömmar i Dalsland och Billingsfors teatersällskap
Carro Anderberg avslutar med sång
17.00 Auktion av Herman Ahlins foto. Auktionsförättare är museichefen Jörgen Svensson och bisittare är Göran Rigemo som kan berätta om platser och människor som Ahlins bilder porträtterar. 
18.00 Musik. Vi välkomnar Dunderhead – ett av sveriges mest välrenommerade bluegrassband. Efter att de 2014 blev utnämnda till ”The  European no. 1 Bluegrass Band” tog bandet fart och med flera turnéer i USA och Europa har de erhållit en sällsynt spelrutin och skapat sitt eget ”sound” inom genren. Dunderhead spelar en mix av egna låtar uppblandat med traditionella bluegrassklassiker. Musikstilen har sitt ursprung i sydöstra USA där engelska och irländska immigranter blandade sin folkmusik med inslag av blues och andra musikstilar. Bluegrass karaktäriseras av akustiska instrument som bl a banjo, fiol, gitarr och kontrabas. Under 2020 planerar Dunderhead sitt andra skivsläpp.
2000 Café Bonaparte stänger 

Så var vi framme vid höstens utställningar. Jan Håfström, Lotta Melin och Alice Kettle är de utställande konstnärerna. Av en slump blev det tre utställningar som representerar tre olika generationer. Håfström som den äldre, Lotta mitt i livet och Alice som är alldeles i början av sin konstnärsbana. Finns det några gemensamma nämnare, trots åldersspannet och de olika uttrycken? Är konsten tidlös? Besök museet och bedöm själv! Vernissage den 7 september kl 14.00. I samband med vernissagen gör Lotta Melin och Robin af Ekenstam e performance. Varmt välkomna!

Renoveringarna av våra fastigheter fortsätter i rasande fart tack vare våra snickare från Syrien, Rashad, Ahmed och Ali. De har gjort så att våra fönster kan stå i 150 år till. Kaféaltanen har blivit upprustad och nu görs nya räcken till kaféentrén. Stilen blir en blandning av orientalisk ornamentik och svensk snickarglädje. En stilbrytning? Visst, men renlärighet har aldrig lett till vare sig utveckling eller något intressant. Vi är grymt tacksamma för att vi fått hjälp innan de gamla fastigheterna gått förlorade.

Ali har dessutom arbetat som skräddare i många år i Syrien. Vi tänkte ta hand om den kunskapen genom att på försök starta ett lokalt skrädderi på museet. Det enda museet i hela världen med både höns och skrädderi! Vi antar måste det måsten finnas personer i Mellerud med omnejd som gått upp eller ned i vikt och därför inte kan använda sina favoritkläder. Då är det bara att komma till Dalslands konstmuseum. Det handlar också om det hållbara samhället som vi mer och mer måste ställa om oss till.

Sommarutställningen med några av Sveriges mer namnkunniga konstnärer, Clay Ketter, Eva Hild, Love Lundell och Janne Peltokangas, börjar gå mot sitt slut. 1 september är sista dagen för sommarens utställning!

OBS! Den 7 september, öppnar vi för höstens utställning. Vernissage kl 14 i närvaro av konstnärerna Jan Håfström, Lotta Melin och Alice Kettle. Museet och cafét öppet från kl 11. I samband med vernissagen gör Lotta Melin och Robin af Ekenstam en performance.

Varmt Välkomna!!

Nu är sista veckan att se den fina utställningen med Magdalena Eriksson, Amalia Bille, Elisabeth Eriksson och Helena Pernow. Missa inte den!

Den 8 juni slår vi upp dörrarna för vår sommarutställning! Då visas verk av Clay Ketter och Eva Hild i övre hallen, Love Lundell i nedre hallen och Janne Peltokangas i galleriet. Vernissage i konstnärernas närvaro är kl 14.00. En utställning som absolut inte bör missas. Pågår till 1 september.

Lördagen den 23 mars öppnar Dalslands konstmuseum upp för en nu utställningssäsong! Det är ett skarpt vårtecken! Först ut bland alla intressanta konstnärer som kommer att visas under året är Magdalena Eriksson som visar måleri i övre hallen, Amalia Bille presenterar keramiska skulpturer även hon i övre hallen, Elisabeth Eriksson ställer ut broderier och teckningar i nedre hallen. Och i galleriet gör Helena Pernow en textil installation.

För mer information om konstnärerna vänligen läs vårt nyhetsbrev nr 40 som finns publicerad på denna hemsida. 

Vernissage är kl 14 i konstnärernas närvaro men museet och kafét är öppet från klockan 11. 

Utställningen pågår till 2 juni.

 

Varmt Välkomna!!

Torsdagen den 7 mars arrangerar Dalslands konstmuseum i samarbete med Bokdagar i Dalsland en författarkväll. Det är författarna Sara Beischer och Arne Dahl som besöker museet. Entréavgiften är 100 kr för vuxna och 60 kr för barn och ungdom. Medlemmar i Dalslands litteraturförening betalar 60 kr. Biljetterna säljs på Dalsands konstmuseum från kl 18.00. Mellan kl 17.30 och 18.30 finns möjlighet att avnjuta en soppmåltid på Upperud 9:9 för 100 kr. 

MYCKET VARMT VÄLKOMNA!

Dalslands konstmuseum har i år haft rekord i antal besökare. Från mars fram till november har över 18.000 besökt museet. en fantastisk siffra med tanke på sommarens varma väder.

Vi gör nu ett försök att förlänga säsongen genom att  ha museet och kaféet öppet lördagar och söndagar mellan kl 11-17. Dessa tider gäller fram till 16 december. Vi öppnar igen med helgöppet mellan 12 januari och 24 februari. Därefter påbörjar vi arbetet med utställningssäsongen 2019. Första vernissage är 23 mars.

Utställningen ”Vattenvägen” fortsätter att visas ända fram till 24 februari. Den ändring som gjorts är att utställningen om Elis Svensson har ersatts av en samling med det berömda porträttet av ”Fiskargubben”, ett av de mest reproducerade målningarna i världen. Bara i Sverige såldes under 70-talet 1,5 miljoner kopior av tavlan. Läs gärna mer om utställninggen ”Vattenvägen” i vårt senaste nyhetsbrev.

Söndagen den 7oktober kl 17.00 håller Göran Rigmo en föreläsning på Dalslands konstmuseum om den legendariske slussvakten, båtbyggaren och konstnären Elis Svensson. Föreläsningen ingår i utställningen ”Vattenvägen” som nu visas på museet och där det bland annat visas alster från Elis Svenssons konstnärsskap. Utställningen är en del av Dalslands kanals 150-årsfirande och föreläsningen sker i samarbete med Dalslands kanalbolag AB.

Vi vill även påminna om den traditionella Eld- och ljusfesten den 27 oktober. Då håller institutioner och organisationer runt om Upperud och Håverud öppet och olika evenemang arrangeras. Dalslands konstmuseum och kaféet har kvällsöppet. Som vanligt har vi vårt populära korvstånd på plats. För musikunderhållningen står Jonny de Capretz och Lars Nilsson. Det blir en blandning av låtar med Afzelius/Wiehe samt lite irländskt.

VARMT VÄLKOMNA!!!

Fredagen den 31 augusti fick Dalslands konstmuseum besök av Kronprinsessan Victoria. Hon avnjöt en lunch på museet innan hon skulle paddla till Håverud.

Nu är det endast några veckor kvar på på sommarens succéutställningen med Mats Theselius och Tova Mozard. Det har varit enormt många besökare. Ni som ännu inte har sett utställningen bör passa på.

Vi laddar också inför den kommande utställningen som har vernissage den 18 augusti. Utställningen heter ”Vattenvägen” och är en del i firandet av Dalslands kanals 150-års firande. Utställningen innehåller marinmåleri från Göteborgs sjöfartsmuseums samling med bland anat fyra stora målningar av en av Sveriges mer betydande marinmålare, Jacob Hägg. Utställningen visar också ett urval fotografier av Herman Ahlin som verkade som kamrer på Kanalbolaget under 40 års tid. Han var en hängiven amatörfotograf och skildrade folklivet och båtarna runt kanalen. Han efterlämnade sig drygt 4000 bilder på glasplåtar. Bland dessa har vi gjort ett urval varav några aldrig tidigare visats.

Slutligen rymmer även utställningen en liten presentation av slussvakten Elis Svensson. Han var samtida med Herman Ahlin och en färgstark personlighet som målade, skulpterade och byggde båtar.

Vernissagen den 18 augusti inviger vi med en fest på Upperud 9:9 där det populära bandet Södra Åkeriet från Värmland spelar. Det blir säkert en kväll utöver det vanliga. Vinbiljetter till festen kan fås på museet under vernissagen. Fri entré till både museet och festen!

Varmt Välkomna!

Missa inte Dalslands konstmuseums traditionsenliga midsommarfirande!

Klockan 14.00 startar vi firandet med musik, folkdans, fiskdamm, jordgubbstårta m.m

Varmt Välkomna!!!

Söndagen den 10 juni kl 15.00 är det Bokrelease på Dalslands konstmuseum.

Det är Göran Rigemo som skrivit en bok om Dalslands kanal inför kanalens 150-årsfirande.  Boken heter DALSLANDS KANAL – Vattnet som gav arbete och välstånd. Boken beskriver kanalens historia med betoning på människorna som levde på och vid kanalen.

I samband med releasen berättar Göran Rigemo om boken och Anders Ljungqvist sjunger visor från sjön.

VARMT VÄLKOMNA!!!!

Den 19 maj är det vernissage på Dalslands konstmuseums sommarvernissage. Då visas arbeten av Mats Theselius (övre hallen och galleriet) samt Tova Mozard (nedre hallen). Senare på dagen är det fest på Upperud 9:9 med den kände sångaren David Urwitz som spelar och sjunger. Museet har öppet från kl 11.00 men vernissagen är kl 15.00!  Upperud 9:9 har öppet från klockan 12.00. David Urwitz börjar klockan 17.30. Museibesökare erhåller vinbiljett till Upperud 9:9. 

O.B.S! Fri Entrè till både museet och Upperud 9:9

 

 

 

 

Under Kristi Himmelsfärdshelgen arrangeras KONSTVANDRING I DALSLAND. Konstnärer i länet öppnar sina hem och ateljéer för besökare. Dalslands konstmuseum utgör en platserna där en samlingsutställning med dalslandskonstnärer visas. Hela arrangemanget börjar 10 maj och avslutas 13 maj. Under dessa dagar förlänger museet sina öppettider med en timma och stänger kl 18.00.

VARM VÄLKOMNA!

Den 24 mars öppnar Dalslands konstmuseum upp för utställningsåret 2018.

Första periodens utställare med vernissage den 24 mars är:

Övre hallen – Dorinel Marc

Nedre hallen – Ditte Johansson

Galleriet – Oscar Gard Montan

Utställningen pågår till den 6 maj.

Museets stora sommarutställning öppnar 19 maj. Då visar vi arbeten av en av Sveriges främsta formgivare, Mats Theselius. Hans möbler och formgivning har av experter definierats som morgondagens antikviteter.

I nedre hallen visas samtidigt en av landets mer intressanta unga konstnärer, Tova Mozard. Hon arbetar mycket fotobaserat men har även arbetat med film och performance.

Sommarutställningen pågår till den 12 augusti

OBS! På vernissagedagar har museibesökare från och med i år reducerat pris på boende i det sagolikt vackra Upperud 9:9, ett stenkast från Dalslands konstmuseum. http://upperud.se

Dalslands konstmuseum har blivit nominerad till Melleruds kommuns vackraste byggnad. I samband med ByggaBo-mässan på lördag 21 oktober avgörs vem som blir vinnare. Besök gärna mässan på Kulturbruket och rösta på Dalslands konstmuseum!!!

Den 11 november är det Eld och Ljusfest i Upperud och Håverud. Dalslands konstmuseum har öppet fram kl 21.00. Kaféet erbjuder förutom det vanliga utbudet även våfflor samt korv med bröd. 

Varmt (!) Välkomna!

Den 23 September är det ny vernissage på Dalslands konstmuseum, den sista för i år. Vi satsar därför lite extra med vernissagefest öppet för alla på Upperud 9:9. Festen börjar med att saxofonisten och konstvetaren Per Thornberg spelar och föreläser om konstnären Lage Lindell (1920-1980). Därefter tar jazzbandet Soup Trio över med den svenskamerikanske tenorsaxofonisten Eric Liftig i spetsen. Upperud 9:9 håller Pub hela kvällen! Utställare är i denna för årets sista utställning är:

ANNA LIDBERG (Övre hallen)

Anna Lidberg har valt att kalla sin utställning för ”Utsikter mot undergången”. Med ljud, ljus och miniatyrinstallationer av svenska skogar och landskap vill hon framkalla en stillsam reflektion, snarare än förlamande skräck över de katastrofscenarier som hotar vår värld. Anna Lidberg har tidigare arbetat med miniatyrer i dockskåpsformat. Ett sådant verk fanns bland annat med på hennes examensutställning från Konstfack 2014. Nyligen har ett permanent verk av henne invigts på Centralsjukhuset i Karlstad.

ATACAC – RICKARD LINDQVIST, JIMMY HERDBERG (Nedre hallen)

Designern Rickard Lindqvist och webbutvecklaren Jimmy Herdberg står bakom Atacac, en designstudio och ett modemärke som utmanar alla rådande konventioner vad gäller formgivning, produktion och försäljning av kläder. Rickard besitter en bred kompetens inom mode. Han är både herrskräddare och designer och har drivit ett eget modemärke. Han har dessutom, som den förste i Sverige, doktorerat i modedesign vid textilhögskolan i Borås. Jimmy Herdberg har en bakgrund i programmering och digital formgivning och har jobbat med digital kommunikation för flera stora modeföretag som Burrberry och Louise Vuitton.

HENRIK PERSSON (galleriet)

Henrik Persson är tecknaren som blivit känd som illustratören bakom Håkan Hellströms skivomslag. Hans konstnärskap har en annan sida också. Den får vi ta del av i lilla Galleriet där han ställer ut delar av en ständigt pågående arbetsprocess. Han tycker att man kan se hans teckningar som en slags dagbok där tankar, anteckningar, drömmar, formövningar, referenser från konsthistorien, ja, ett sammelsurium av allt som rör sig i hans huvud. Han anser också att teckning är överlägset måleriet när det gäller att kommunicera med bilder. Man kommer någons röst närmare.

 

POLITIKERSEMINARIUM

Lördagen den 16 september arrangerade Dalslands konstmuseum ett seminarium för politiker i Melleruds kommun. Föreläsare var David Karlsson, idéhistoriker och något av expert på svensk kulturpolitik samt Mikael Löfgren, kulturskribent och mångårig kritiker på Dagens Nyheter. Seminariet handlade om konstens roll och betydelse i samhället, en betydelse som både Mikael och David var eniga om kommer att öka. Seminariet skapade flera intressanta diskussioner bland deltagarna och det kändes som en fortsättning skulle behövas.

Dalslands konstmuseum har ett Artist-In-Residence program. Under tre veckor har den amerikanske land-art konstnären Mark Brest van Kempen vistats på museet. Precis som alla andra som besöker museet för första gången tyckte Mark att det var en fantastisk vacker plats. Mark är nu tillbaka i San Francisco men skickade ett mail härom dagen där ha tackade för tiden på Dalslands konstmuseum och att han tack vare vistelsen nu kände sig ”föryngrad” och full av inspiration. Vi på museet vill tacka Mark för trivsamma stunder och spännande samtal om konst och hur museet ska kunna utvecklas.

I veckan hade Dalslands konstmuseum besök av två journalister från den engelska tidningen The Guardian

Dalslands konstmuseum har av Dalslands sparbank tilldelats ett stipendium på 36.000kr. Pengarna ska användas till att finansiera de ”brunskyltar” som Trafikverket tagit beslut om ska sättas upp och som bättre ska visa trafikanter till Dalslands konstmuseum. Vi är mycket glada att ett finansiellt problem är löst och att trafikanter bättre kan finna vägen till ett av Dalslands absolut finaste besöksmål. Vi är också mycket hedrade över att fått detta fina stipendium. Tack Dalslands sparbank!