Aktuellt

Den 24 mars öppnar Dalslands konstmuseum upp för utställningsåret 2018.

Första periodens utställare med vernissage den 24 mars är:

Övre hallen – Dorinel Marc

Nedre hallen – Ditte Johansson

Galleriet – Oscar Gard Montan

Utställningen pågår till den 6 maj.

Museets stora sommarutställning öppnar 19 maj. Då visar vi arbeten av en av Sveriges främsta formgivare, Mats Theselius. Hans möbler och formgivning har av experter definierats som morgondagens antikviteter.

I nedre hallen visas samtidigt en av landets mer intressanta unga konstnärer, Tova Mozard. Hon arbetar mycket fotobaserat men har även arbetat med film och performance.

Sommarutställningen pågår till den 12 augusti

Dalslands konstmuseum har blivit nominerad till Melleruds kommuns vackraste byggnad. I samband med ByggaBo-mässan på lördag 21 oktober avgörs vem som blir vinnare. Besök gärna mässan på Kulturbruket och rösta på Dalslands konstmuseum!!!

Den 11 november är det Eld och Ljusfest i Upperud och Håverud. Dalslands konstmuseum har öppet fram kl 21.00. Kaféet erbjuder förutom det vanliga utbudet även våfflor samt korv med bröd. 

Varmt (!) Välkomna!

Den 23 September är det ny vernissage på Dalslands konstmuseum, den sista för i år. Vi satsar därför lite extra med vernissagefest öppet för alla på Upperud 9:9. Festen börjar med att saxofonisten och konstvetaren Per Thornberg spelar och föreläser om konstnären Lage Lindell (1920-1980). Därefter tar jazzbandet Soup Trio över med den svenskamerikanske tenorsaxofonisten Eric Liftig i spetsen. Upperud 9:9 håller Pub hela kvällen! Utställare är i denna för årets sista utställning är:

ANNA LIDBERG (Övre hallen)

Anna Lidberg har valt att kalla sin utställning för ”Utsikter mot undergången”. Med ljud, ljus och miniatyrinstallationer av svenska skogar och landskap vill hon framkalla en stillsam reflektion, snarare än förlamande skräck över de katastrofscenarier som hotar vår värld. Anna Lidberg har tidigare arbetat med miniatyrer i dockskåpsformat. Ett sådant verk fanns bland annat med på hennes examensutställning från Konstfack 2014. Nyligen har ett permanent verk av henne invigts på Centralsjukhuset i Karlstad.

ATACAC – RICKARD LINDQVIST, JIMMY HERDBERG (Nedre hallen)

Designern Rickard Lindqvist och webbutvecklaren Jimmy Herdberg står bakom Atacac, en designstudio och ett modemärke som utmanar alla rådande konventioner vad gäller formgivning, produktion och försäljning av kläder. Rickard besitter en bred kompetens inom mode. Han är både herrskräddare och designer och har drivit ett eget modemärke. Han har dessutom, som den förste i Sverige, doktorerat i modedesign vid textilhögskolan i Borås. Jimmy Herdberg har en bakgrund i programmering och digital formgivning och har jobbat med digital kommunikation för flera stora modeföretag som Burrberry och Louise Vuitton.

HENRIK PERSSON (galleriet)

Henrik Persson är tecknaren som blivit känd som illustratören bakom Håkan Hellströms skivomslag. Hans konstnärskap har en annan sida också. Den får vi ta del av i lilla Galleriet där han ställer ut delar av en ständigt pågående arbetsprocess. Han tycker att man kan se hans teckningar som en slags dagbok där tankar, anteckningar, drömmar, formövningar, referenser från konsthistorien, ja, ett sammelsurium av allt som rör sig i hans huvud. Han anser också att teckning är överlägset måleriet när det gäller att kommunicera med bilder. Man kommer någons röst närmare.

 

POLITIKERSEMINARIUM

Lördagen den 16 september arrangerade Dalslands konstmuseum ett seminarium för politiker i Melleruds kommun. Föreläsare var David Karlsson, idéhistoriker och något av expert på svensk kulturpolitik samt Mikael Löfgren, kulturskribent och mångårig kritiker på Dagens Nyheter. Seminariet handlade om konstens roll och betydelse i samhället, en betydelse som både Mikael och David var eniga om kommer att öka. Seminariet skapade flera intressanta diskussioner bland deltagarna och det kändes som en fortsättning skulle behövas.

Dalslands konstmuseum har ett Artist-In-Residence program. Under tre veckor har den amerikanske land-art konstnären Mark Brest van Kempen vistats på museet. Precis som alla andra som besöker museet för första gången tyckte Mark att det var en fantastisk vacker plats. Mark är nu tillbaka i San Francisco men skickade ett mail härom dagen där ha tackade för tiden på Dalslands konstmuseum och att han tack vare vistelsen nu kände sig ”föryngrad” och full av inspiration. Vi på museet vill tacka Mark för trivsamma stunder och spännande samtal om konst och hur museet ska kunna utvecklas.

I veckan hade Dalslands konstmuseum besök av två journalister från den engelska tidningen The Guardian

Dalslands konstmuseum har av Dalslands sparbank tilldelats ett stipendium på 36.000kr. Pengarna ska användas till att finansiera de ”brunskyltar” som Trafikverket tagit beslut om ska sättas upp och som bättre ska visa trafikanter till Dalslands konstmuseum. Vi är mycket glada att ett finansiellt problem är löst och att trafikanter bättre kan finna vägen till ett av Dalslands absolut finaste besöksmål. Vi är också mycket hedrade över att fått detta fina stipendium. Tack Dalslands sparbank!