Aktuellt

Dalslands konstmuseum har i år haft rekord i antal besökare. Från mars fram till november har över 18.000 besökt museet. en fantastisk siffra med tanke på sommarens varma väder.

Vi gör nu ett försök att förlänga säsongen genom att  ha museet och kaféet öppet lördagar och söndagar mellan kl 11-17. Dessa tider gäller fram till 16 december. Vi öppnar igen med helgöppet mellan 12 januari och 24 februari. Därefter påbörjar vi arbetet med utställningssäsongen 2019. Första vernissage är 23 mars.

Utställningen ”Vattenvägen” fortsätter att visas ända fram till 24 februari. Den ändring som gjorts är att utställningen om Elis Svensson har ersatts av en samling med det berömda porträttet av ”Fiskargubben”, ett av de mest reproducerade målningarna i världen. Bara i Sverige såldes under 70-talet 1,5 miljoner kopior av tavlan. Läs gärna mer om utställninggen ”Vattenvägen” i vårt senaste nyhetsbrev.

Söndagen den 7oktober kl 17.00 håller Göran Rigmo en föreläsning på Dalslands konstmuseum om den legendariske slussvakten, båtbyggaren och konstnären Elis Svensson. Föreläsningen ingår i utställningen ”Vattenvägen” som nu visas på museet och där det bland annat visas alster från Elis Svenssons konstnärsskap. Utställningen är en del av Dalslands kanals 150-årsfirande och föreläsningen sker i samarbete med Dalslands kanalbolag AB.

Vi vill även påminna om den traditionella Eld- och ljusfesten den 27 oktober. Då håller institutioner och organisationer runt om Upperud och Håverud öppet och olika evenemang arrangeras. Dalslands konstmuseum och kaféet har kvällsöppet. Som vanligt har vi vårt populära korvstånd på plats. För musikunderhållningen står Jonny de Capretz och Lars Nilsson. Det blir en blandning av låtar med Afzelius/Wiehe samt lite irländskt.

VARMT VÄLKOMNA!!!

Fredagen den 31 augusti fick Dalslands konstmuseum besök av Kronprinsessan Victoria. Hon avnjöt en lunch på museet innan hon skulle paddla till Håverud.

Nu är det endast några veckor kvar på på sommarens succéutställningen med Mats Theselius och Tova Mozard. Det har varit enormt många besökare. Ni som ännu inte har sett utställningen bör passa på.

Vi laddar också inför den kommande utställningen som har vernissage den 18 augusti. Utställningen heter ”Vattenvägen” och är en del i firandet av Dalslands kanals 150-års firande. Utställningen innehåller marinmåleri från Göteborgs sjöfartsmuseums samling med bland anat fyra stora målningar av en av Sveriges mer betydande marinmålare, Jacob Hägg. Utställningen visar också ett urval fotografier av Herman Ahlin som verkade som kamrer på Kanalbolaget under 40 års tid. Han var en hängiven amatörfotograf och skildrade folklivet och båtarna runt kanalen. Han efterlämnade sig drygt 4000 bilder på glasplåtar. Bland dessa har vi gjort ett urval varav några aldrig tidigare visats.

Slutligen rymmer även utställningen en liten presentation av slussvakten Elis Svensson. Han var samtida med Herman Ahlin och en färgstark personlighet som målade, skulpterade och byggde båtar.

Vernissagen den 18 augusti inviger vi med en fest på Upperud 9:9 där det populära bandet Södra Åkeriet från Värmland spelar. Det blir säkert en kväll utöver det vanliga. Vinbiljetter till festen kan fås på museet under vernissagen. Fri entré till både museet och festen!

Varmt Välkomna!

Missa inte Dalslands konstmuseums traditionsenliga midsommarfirande!

Klockan 14.00 startar vi firandet med musik, folkdans, fiskdamm, jordgubbstårta m.m

Varmt Välkomna!!!

Söndagen den 10 juni kl 15.00 är det Bokrelease på Dalslands konstmuseum.

Det är Göran Rigemo som skrivit en bok om Dalslands kanal inför kanalens 150-årsfirande.  Boken heter DALSLANDS KANAL – Vattnet som gav arbete och välstånd. Boken beskriver kanalens historia med betoning på människorna som levde på och vid kanalen.

I samband med releasen berättar Göran Rigemo om boken och Anders Ljungqvist sjunger visor från sjön.

VARMT VÄLKOMNA!!!!

Den 19 maj är det vernissage på Dalslands konstmuseums sommarvernissage. Då visas arbeten av Mats Theselius (övre hallen och galleriet) samt Tova Mozard (nedre hallen). Senare på dagen är det fest på Upperud 9:9 med den kände sångaren David Urwitz som spelar och sjunger. Museet har öppet från kl 11.00 men vernissagen är kl 15.00!  Upperud 9:9 har öppet från klockan 12.00. David Urwitz börjar klockan 17.30. Museibesökare erhåller vinbiljett till Upperud 9:9. 

O.B.S! Fri Entrè till både museet och Upperud 9:9

 

 

 

 

Under Kristi Himmelsfärdshelgen arrangeras KONSTVANDRING I DALSLAND. Konstnärer i länet öppnar sina hem och ateljéer för besökare. Dalslands konstmuseum utgör en platserna där en samlingsutställning med dalslandskonstnärer visas. Hela arrangemanget börjar 10 maj och avslutas 13 maj. Under dessa dagar förlänger museet sina öppettider med en timma och stänger kl 18.00.

VARM VÄLKOMNA!

Den 24 mars öppnar Dalslands konstmuseum upp för utställningsåret 2018.

Första periodens utställare med vernissage den 24 mars är:

Övre hallen – Dorinel Marc

Nedre hallen – Ditte Johansson

Galleriet – Oscar Gard Montan

Utställningen pågår till den 6 maj.

Museets stora sommarutställning öppnar 19 maj. Då visar vi arbeten av en av Sveriges främsta formgivare, Mats Theselius. Hans möbler och formgivning har av experter definierats som morgondagens antikviteter.

I nedre hallen visas samtidigt en av landets mer intressanta unga konstnärer, Tova Mozard. Hon arbetar mycket fotobaserat men har även arbetat med film och performance.

Sommarutställningen pågår till den 12 augusti

OBS! På vernissagedagar har museibesökare från och med i år reducerat pris på boende i det sagolikt vackra Upperud 9:9, ett stenkast från Dalslands konstmuseum. http://upperud.se

Dalslands konstmuseum har blivit nominerad till Melleruds kommuns vackraste byggnad. I samband med ByggaBo-mässan på lördag 21 oktober avgörs vem som blir vinnare. Besök gärna mässan på Kulturbruket och rösta på Dalslands konstmuseum!!!

Den 11 november är det Eld och Ljusfest i Upperud och Håverud. Dalslands konstmuseum har öppet fram kl 21.00. Kaféet erbjuder förutom det vanliga utbudet även våfflor samt korv med bröd. 

Varmt (!) Välkomna!

Den 23 September är det ny vernissage på Dalslands konstmuseum, den sista för i år. Vi satsar därför lite extra med vernissagefest öppet för alla på Upperud 9:9. Festen börjar med att saxofonisten och konstvetaren Per Thornberg spelar och föreläser om konstnären Lage Lindell (1920-1980). Därefter tar jazzbandet Soup Trio över med den svenskamerikanske tenorsaxofonisten Eric Liftig i spetsen. Upperud 9:9 håller Pub hela kvällen! Utställare är i denna för årets sista utställning är:

ANNA LIDBERG (Övre hallen)

Anna Lidberg har valt att kalla sin utställning för ”Utsikter mot undergången”. Med ljud, ljus och miniatyrinstallationer av svenska skogar och landskap vill hon framkalla en stillsam reflektion, snarare än förlamande skräck över de katastrofscenarier som hotar vår värld. Anna Lidberg har tidigare arbetat med miniatyrer i dockskåpsformat. Ett sådant verk fanns bland annat med på hennes examensutställning från Konstfack 2014. Nyligen har ett permanent verk av henne invigts på Centralsjukhuset i Karlstad.

ATACAC – RICKARD LINDQVIST, JIMMY HERDBERG (Nedre hallen)

Designern Rickard Lindqvist och webbutvecklaren Jimmy Herdberg står bakom Atacac, en designstudio och ett modemärke som utmanar alla rådande konventioner vad gäller formgivning, produktion och försäljning av kläder. Rickard besitter en bred kompetens inom mode. Han är både herrskräddare och designer och har drivit ett eget modemärke. Han har dessutom, som den förste i Sverige, doktorerat i modedesign vid textilhögskolan i Borås. Jimmy Herdberg har en bakgrund i programmering och digital formgivning och har jobbat med digital kommunikation för flera stora modeföretag som Burrberry och Louise Vuitton.

HENRIK PERSSON (galleriet)

Henrik Persson är tecknaren som blivit känd som illustratören bakom Håkan Hellströms skivomslag. Hans konstnärskap har en annan sida också. Den får vi ta del av i lilla Galleriet där han ställer ut delar av en ständigt pågående arbetsprocess. Han tycker att man kan se hans teckningar som en slags dagbok där tankar, anteckningar, drömmar, formövningar, referenser från konsthistorien, ja, ett sammelsurium av allt som rör sig i hans huvud. Han anser också att teckning är överlägset måleriet när det gäller att kommunicera med bilder. Man kommer någons röst närmare.

 

POLITIKERSEMINARIUM

Lördagen den 16 september arrangerade Dalslands konstmuseum ett seminarium för politiker i Melleruds kommun. Föreläsare var David Karlsson, idéhistoriker och något av expert på svensk kulturpolitik samt Mikael Löfgren, kulturskribent och mångårig kritiker på Dagens Nyheter. Seminariet handlade om konstens roll och betydelse i samhället, en betydelse som både Mikael och David var eniga om kommer att öka. Seminariet skapade flera intressanta diskussioner bland deltagarna och det kändes som en fortsättning skulle behövas.

Dalslands konstmuseum har ett Artist-In-Residence program. Under tre veckor har den amerikanske land-art konstnären Mark Brest van Kempen vistats på museet. Precis som alla andra som besöker museet för första gången tyckte Mark att det var en fantastisk vacker plats. Mark är nu tillbaka i San Francisco men skickade ett mail härom dagen där ha tackade för tiden på Dalslands konstmuseum och att han tack vare vistelsen nu kände sig ”föryngrad” och full av inspiration. Vi på museet vill tacka Mark för trivsamma stunder och spännande samtal om konst och hur museet ska kunna utvecklas.

I veckan hade Dalslands konstmuseum besök av två journalister från den engelska tidningen The Guardian

Dalslands konstmuseum har av Dalslands sparbank tilldelats ett stipendium på 36.000kr. Pengarna ska användas till att finansiera de ”brunskyltar” som Trafikverket tagit beslut om ska sättas upp och som bättre ska visa trafikanter till Dalslands konstmuseum. Vi är mycket glada att ett finansiellt problem är löst och att trafikanter bättre kan finna vägen till ett av Dalslands absolut finaste besöksmål. Vi är också mycket hedrade över att fått detta fina stipendium. Tack Dalslands sparbank!