Karl-Erik Eriksson

Dalslands konstmuseum Karl-Erik Eriksson

KVANTMEKANIK I BILDER

En ovanlig utställning visas i Galleriet den här perioden. Ovanlig på så sätt att den handlar om fysik på hög nivå. Det är Karl-Erik Eriksson, professor emeritus i teoretisk fysik, som med konstens hjälp vill visa att kvantmekanikens teorier är solklara. 

– Inte alls några mysterier som vissa fysiker velat hävda, säger Karl Erik Eriksson. 

Han ser paralleller med dagens verklighet, där sanningen av vissa betraktas som en fråga om tycke och smak. 


Tidsandan oroar honom, politikernas förhållande till kunskap som något subjektivt och det faktum att man idag inte ens diskuterar riskerna med att återuppta kärnkraften. 

– Det är en fruktansvärt stor skillnad mellan vindkraft och kärnkraft. Den kunskapen verkar man ha glömt idag! Kärnkraft innebär så oändligt många fler processer, man hanterar radioaktivt material som sen ska slutförvaras i tusentals år. Det är ett väldigt krångligt sätt att koka vatten, säger Karl-Erik Eriksson.

Han är född 1935 i Södra Råda i Värmland och har varit med »från början«. Han till och med kände flera av de vetenskapsmän som var med och utvecklade de första kärnvapnen. Karl-Erik Eriksson var en av de få fysiker som var emot kärnkraft på 70-talet. Under långa perioder ägnade han sig åt framtidsfrågor och 1979 tog han initiativ till avdelningen för fysisk resursteori vid Chalmers Tekniska högskola. 1963–2000 var han professor i teoretisk fysik vid Göteborgs universitet. Efter år 2000 har Karl-Erik Eriksson arbetat vid Karlstads universitet och Chalmers. 

Men tillbaka till utställningen: Kvantmekaniken är nödvändig för att förstå materien på atomnivå och därunder. I förlängningen viktig för för­ståelsen av den värld vi upplever till vardags. Exempel är ljuset och dess natur, elektricitet och magne­tism och materiens kemiska struktur. Praktiskt taget all ny teknik som utvecklas bygger direkt på kvantmekanik. Men fysikerna är inte överens om vad som händer när man gör en mätning på ett kvant­mekaniskt system. Många forskare menar till och med att det ligger utanför vad som går att begripa, att man måste ge upp ambitionen att förstå. 

– Detta är helt enkelt fel, menar Karl-Erik Eriksson. 

– Jag har försökt att visa att kvant­mekaniken är en bra och fullständig teori som den är. All mystik som omgärdat kvantmekaniken är onödig, menar Karl-Erik Eriksson. 

Det har han också fram­härdat i en bok Give Quantum Mechanics a Chance! (fritt tillgänglig från Chalmers). 

I utställningen, som heter »Kvant­mekanik i bilder« har Karl-Erik haft ett nära samarbete med konstnären Erik Weststrand, som undervisar i bildteknik vid Grebbe­stads folkhögskola. De fick kontakt med varandra då Karl-Erik anmälde sig till Eriks grafikkurs. 

– Kursen blev aldrig av, det var för få anmälningar, men Erik bjöd in mig till Konst­närernas Kollektivverkstad i Bohuslän och till Grebbestads folkhögskola. Där har vi jobbat tillsammans med det hantverksmässiga. Vi har gjort grafik och tryckt, Erik har lärt mig. 

– Arbetet med bilderna och diskussionen med Erik öppnade nya frågor som inte gick att se när jag bara arbetade med fysiken, berättar Karl-Erik Eriksson och menar att konsten kan hjälpa vetenskapen till bättre förståelse.

Share by: