Om Dalslands konstmuseum

Uppe på en höjd med fantastisk utsikt över sjön Spången ligger Dalslands konstmuseum.Den långa röda museibyggnaden smälter väl in i den gamla bruksmiljön i Upperud. Museibyggnaden formgavs efter ekologiskt koncept av arkitekt Kjell Bandgren, Husbyggets arkitekter i Fengersfors.
På tomten finns ytterligare 2 gamla byggnader som används till café/kontor och ateljéhus.Museet kan – sedan ett antal år-  erbjuda sina besökare FRI ENTRÉ via extra finansiering av VGregionens kulturnämnd.Museet stöds ekonomiskt av hemkommunen Mellerud och Västra Götalandsregionen.
Museet öppnades 1995 och initierades av antikhandlare Sten Torstensson,vars samling utgjorde basen för det Dalslands museum som stod färdigt 1995. 2007 bytte museet namn till Dalslands konstmuseum. Museet drivs självständigt via en egen stiftelse. Konstmuseet är utsett till Regionalt konstfäste av Västra Götalandsregionen kulturnämnd. Museet ingår tillsammans med 8 andra konstfästen/utställningsarenor i ett nätverk för samtidskonst i Regionen. 
Utställningssäsongen sträcker sig från mars till november varje år.
Ett högt beläget museicafé med makalös sjöutsikt, en skulpturpark, en stor strandtomt med egen gästbrygga välkomnar besökarna och gör Dalslands konstmuseum till en självklar plats för kulturmöten. 
Museet har öppet från mitten av mars till mitten av november onsdag – söndag 11-17
Juli månad har museet öppet varje dag 11-17

Dalslands konstmuseum drivs via en stiftelse och har offentligt stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Melleruds kommun.

Stiftelsestyrelsen  består av:

ordförande Bertil Larsson, Göteborg, konsult tfn: +4673 660 69 98

epost: n.bertil.larsson@gmail.com

vice ordförande Simon Roos, Halmstad, utvecklingschef Kultur Halmstad,

Morgan E Andersson(C), Mellerud, Kommunfullmäktiges ordförande,

Pål Magnusson (V) Mellerud, medlem av Kommunstyrelsens AU , journalist,

Lars Nilsson, Mellerud, kultur/fritid utvecklare Melleruds kommun.

Malin Sellman, Grebbestad, konstnär och kulturutvecklare.

 

Museichef:  Jörgen Svensson konstnär,/professor tfn: +46 73 322 56 74

 

Butik & reception: + 46 530 300 98,  för öppettider, guidningar, bokningar & allmänna frågor& information. info@dalslandskonstmuseum.se

Museets entré ligger i markplan men det finns även hiss och ramper i både museet och kaféet. Rullstolsbundna kan ta sig fram i museets och kaféets samtliga utrymmen. Handikapptoalett finns också. Det finns även möjlighet för rörelsehindrade att köra med bil och parkera alldeles utanför museets entré. För ytterligare frågor ring museet på telefon 0530-30098.

 

BUTIKEN

Inne i museet hittar du vår museibutik. Där skiftar utbudet under årets utställningsperioder med nyheter kopplade till utställningarnas tema.

Basutbudet består av kulturtidskrifter, böcker om konst och om Dalsland, exklusivt svenskt konsthantverk, spel och pussel för barnen samt affischer och egenproducerade konstkort. Välkommen att utforska och besöka butiken.

 

 

 

VISIONEN

Dalslands konstmuseums styrelse och ansvarig chef arbetar hela tiden med uppdatering av museets visioner, framtida mål och strategier.

Det finns ett formulerat uppdrag från VG Regionens kulturnämnd och arbete pågår med att formulera uppdrag från Melleruds kommun.

mål & visioner:

  • Dalslands konstmuseum skall vara en spännande, nytänkande, kulturell mötesplats och konstarena.
  • Museet skall vara förankrat inom Regionen, i Landskapet Dalsland och i hemkommunen.
  • Museet skall vara nationellt känt som ett av de ledande inom inriktningen konst i naturen – naturen i konsten.
  • Med museets inriktning på natur och konst i fokus, blir verksamheten även internationellt känd genom olika Artist in Residens projekt.
  • Ledord i museets verksamhet skall var: konstnärlig mångfald & spetskompetens, med en attraktionskraft för en bred publik

Museet skall visa ett brett spektra av konstnärliga uttryck och inriktningen ger museet möjlighet att skapa en unik profil med långsiktigt planerade och väl dokumenterade utställningar på temat ”NATUR” Museets inriktning på natur… ”konst i naturen – naturen i konsten” bildar bas och utgångspunkt för en fri tolkning av begreppet ”landskapsmåleri”

Med sin natursköna placering vid Dalslands kanal, med utsikt över sjön, med granskogar och vildmark vid husknuten finns en naturlig koppling till landskaps/naturtemat.