Elis Svensson

Dalslands konstmuseum Elis Svensson

ELIS I BUTERUD – SLUSSVAKTEN SOM SNIDADE I TRÄ

Buterud är namnet på den första slussen efter Håverud. Det är en enkelsluss och den enda som fortfarande drivs för hand. Här verkade Elis Svensson i 48 år. Han var inte bara slussvakt utan också en mångsysslare med stor konstnärlig begåvning. 
– Han är bättre än Döderhultar’n, menar Göran Rigemo, som samlat in materialet till utställningen om Elis i Buterud och också gjort en liten fotobok om honom. Elis Svensson snidade inte bara, han målade också tavlor och byggde båtar. Allt som bisyssla till sin anställning som slussvakt, en uppgift han tog över efter sin far Sven Magnus Johannesson, som var slussvakt i Buterud mellan åren 1879–1907. Då var Buterud en livaktig liten by, ett tiotal hus och gårdar på västra sidan av sjön Åklången och slussen mot Råvarpen. Här bodde många skeppare och sjöfolk. Än idag ligger Buterud vid vägs ände. Efter en mils grusväg genom vackert landskap öppnar sig en glänta ner mot vattnet och den lilla röda slussvaktstugan blir synlig. Här föddes Elis Svensson 1880. Han var näst äldst i en syskonskara på tio och alla växte upp i den lilla stugan (som finns av­­bildad på en av hans målningar). När Elis Svensson var 17 år gick han till sjöss som eldare på nordsjöfart. Efter tio år, 1907, kom han hem igen och tog över efter far sin.
Dalslands konstmuseum Elis Svensson
Dalslands konstmuseum Elis Svensson
Elis var en flitig man, alltid syssel­satt med något. Lugna stunder blev det mest på vintern, då snidade han sina gubbar, oftast i lind som var mjukt och bra. Han avbildade människor som fanns i hans omgivning – som patron Johannes Andersson, Buteruds­kungen kallad, ett fint porträtt av honom i helfigur finns att se i utställningen. Elis gubbar ansågs mycket porträtt­lika. Han sålde dem oftast till turisterna, båtgäster som han slussade. Av den anledningen kan man hitta hans snidade figurer runt om i Sverige, men också utomlands. Elis Svensson hade en smedja och ett litet »varv« i anslutning till slussen där han byggde ekor av en speciell sort, så kallade prômmar. En nybyggd sådan eka, kallad »Elis« förstås, finns att beskåda utanför museet under utställningstiden. – Vi är några stycken som bildat för­eningen »Elis prôm« och som låtit bygga ekan hos Per Bolin i Dals Långed, berättar Göran Rigemo roat, båtar är ett annat stort intresse. Efter 48 år som slussvakt gick Elis Svensson i pension 1955. Då hade han och hustrun Lotten redan byggt ett eget hus i backen bakom slussvaktarstugan. Idag bor släktingar där, Elis och Lotten hade en son, Gösta. 
Share by: