Herman Ahlin

Dalslands konstmuseum Herman Ahlin

UNIKA BILDER FRÅN LIVET RUNT KANALEN

Tack vare en mycket fotointresserad kamrer på Dalslands kanal AB, Herman Ahlin, finns idag en unik samling bilder som speglar livet, båtarna och människorna runt kanalen i det tidiga 1900-talet. Över 4000 av Herman Ahlins glasplåtar finns arkiverade. Museet visar nu pärlorna ur den fina samlingen. 
Herman Ahlin föddes i Upperud 1879 som den näst yngste av fem syskon. Fadern, Per Adolf Ahlin, var den förste kamreren på Dalslands Kanal AB, han hade handplockats till tjänsten från Bäckefors bruk där han var bokhållare. Adolf Ahlin var en kraftfull man med stort skägg, det kan man se på de många foton som sonen tagit. Adolf gifte sig med Albertina Möllenhof och familjen bodde i Upperud. Där låg kanalkontoret i ett gråvitt trähus i kant med slussrännan, precis som det fortfarande står idag.
Dalslands konstmuseum Herman Ahlin
Både Herman och hans äldre bröder Nils och Janne var fotointresserade. Det berättas att Herman byggde sina kameror själv vid 15 års ålder. När fadern pensionerades 1906 blev det Herman som övertog kamrerstjänsten och stannade där fram till sin egen pensionering 1946. Då hade far och son sammanlagt innehavt tjänsten som kanalkamrer i 79 år! När inte arbetet på kontoret krävde närvaro var Herman Ahlin ute och dokumenterade livet på, vid, och runt kanalen med säkert öga och konstnärlig blick. Han fotograferade de många fraktbåtarna som seglade på kanalen, fabrikerna som låg i anslutning till den, men också människorna som jobbade på båtarna, flottade timmer, eller bara lät sig transporteras på de många passagerarfartygen som gick på kanalen. Även landskapet runt vattenvägen dokumenterades, liksom familjen och vännerna. 
Dalslands konstmuseum Herman Ahlin
Herman Ahlin och hans hustru Lily fick fem barn; Olle, Karl Göran, Åke, Gunnel och Bertil, också de är kära motiv för Herman. Han är själv med på många av bilderna, både i större sällskap och med familjen. Då bör han ha använt självutlösare, eller är det möjligen brodern Janne som står bakom kameran? Janne emigrerade senare till Amerika och det berättas att Herman fick ta över broderns glasplåtar då. Herman upprättade ett arkiv över alla sina foton med noggranna beskrivningar av vad bilderna föreställde och när de var tagna. Hela hans samling skänktes senare av Herman Ahlins barn till Dalslands Fornminnes- och Hembygdsförbund – ett unikt kultur­historiskt dokument. Idag finns stora delar av samlingen digitaliserad. Bilderna är sökbara på www.kringla.nu. 
Dalslands konstmuseum Herman Ahlin
Share by: