Stina Karlberg

Dalslands konstmuseum Trinidad Carrillo

MELLANRUMMENS BETYDELSE FÖR KREATIVITETEN

Med havet och Bohusläns klippor inpå knuten ligger Gerlesborgsskolan. En konstskola med rika anor. Stina Karlberg är den första studenten från skolan att ställa ut i Galleriet i år. Hon visar videoinstallationen Här & där.


Detta är nu fjärde året som museet sam­arbetar med de grundläggande konstskolorna. Tre elever, som skolan själv väljer ut, får under året chansen att presentera ett konstnärligt arbete i lilla galleriet. Tidigare har studenter från Stenebyskolan, Tillskärarakademin i Göteborg och Dômens konstskola visat upp vad de förmår. Nu har turen kommit till Gerlesborgsskolan. En anrik konstskola som startades 1944 av konstnären Arne Isaksson. Idag finns skolan både i Gerlesborg och i Stockholm och drivs som en stiftelse. Konstnären Elin Wikström är verksamhetsledare och VD. Skolan erbjuder en tvåårig grund­utbildning på heltid med syfte att förbereda eleverna för högre konstnärliga studier. I Gerlesborg fungerar skolan också som ett nav för kulturlivet i trakten med utställnings- och konsertverksamhet, liksom ett rikt utbud av fristående konstkurser. 

Stina Karlberg (f 1999) är uppväxt i Stockholm och gick sitt första år på Gerlesborgsskolans filial i Hjorthagen. Men efter att ha påbörjat en annan utbildning, i grafisk formgivning och illustration på Konstfack, kände hon att hon längtade tillbaka till den fria konsten. Nu går hon andra året på Gerlesborgsskolan i Bohuslän. 

– Jag har alltid tecknat mycket och jag är intresserad av digitalt skapande, så det såg ut som om en grafisk utbildning var det rätta. Men efter hand blev det allt mer tydligt att det inte är på uppdrag jag vill jobba, utan med idéer som kommer från mig själv. Jag saknade att tanken får ta mycket plats. Och jag saknade konstsammanhanget. Därför sökte jag mig tillbaka, berättar Stina Karlberg.   

Hon är väldigt nöjd med skolan. Klassen är liten och gemenskapen med studiekamraterna betyder mycket, liksom att det finns mycket tid för handledning och personlig kontakt med lärarna. Och läget, i Gerlesborg, är extra viktig för henne som kommer från en storstad.

– Alla säsonger blir så påtagliga när man är omgiven av natur. Det känns som en sån lyx att få vara på den här platsen och i det här sammanhanget. 

Förflyttningar har upptagit mycket av hennes tid de senaste åren. Från hemmet till skolan, från Farsta till Ropsten, från Stockholm till Göteborg, från Göteborg till Gerlesborg, från bostaden till ateljén … Mellan­rum som hon använt till att filma. 

– Det tog en timme på tunnelbanan till skolan. Då hann mycket hända och jag filmade hela tiden. Lite allt möjligt av sådant jag stötte på och som intresserade mig. Sådant jag inspirerades av. 

Och hon har fortsatt att filma sina förflyttningar. En omstridd väg mellan bostaden och ateljén i Gerlesborg har fått mycket plats till exempel. Alla de här filmerna har hon nu klippt ihop till en fyra minuter lång videoloop, Här & där, som visas i Galleriet. Loopen består av olika videor/filmklipp som projiceras på sex tunna papper som hänger på olika höjd och avstånd från tak och väggar i galleriet. 

– De tunna papperna gör att man kan se bilden både bakifrån och framifrån, man kan gå runt i videon i rummet. 

Vad vill du berätta?

– Jag tänker inte riktigt så. Det var själva problem­lösningen jag gick igång på, hur jag skulle installera den här multikanalvideon för att få den rumslighet som jag efter­strävade. Hur det skulle gå till rent praktiskt.

– Sen, under arbetets gång har det kommit upp nya tankar. Tankar om vad förflyttningen betyder, om att alltid vara i rörelse, vara på väg, och vilka känslor det väcker? Och vad olika platser gör med en? Det är intressant att se hur det tar sig uttryck i konsten, säger Stina Karlberg och betonar »mellanrummens betydelse för kreativiteten«.

– Promenaden är en stor del av min kreativa process. Den hjälper mig på olika sätt att lufta tankarna. Det blir en slags skapar­paus då det händer saker, mellanrum då allting faller på plats. 

Share by: