Zamina Scillasdotter Håkansson

Dalslands konstmuseum Zamina Scillasdotter Håkansson

SKRÄDDARKONST I GALLERIET

Förra året samarbetade museet med Stenebyskolan i Dals Långed. Utvalda studenter fick ställa ut i lilla galleriet. I år välkomnar vi Tillskärar­akademin i Göteborg till samma utställningslokal. Publiken kan se fram emot skräddarkonst på hög nivå och förstklassigt hantverk.
Tillskärarakademin ligger i Gamlestadens fabriker i Göteborg och här studerar ett 80-tal elever. Skolan har fem heltidsutbildningar. En grundutbildning i mönsterkonstruktion och sömnad samt fyra längre yrkeshögskoleutbildningar; Skräddare-herr, Dam & klänning, Modist, Scenkostym & historiska dräkter samt Mönsterkonstruktör. Dessutom ger skolan många kortare kurser. 
– Våra studenter får jobb och man hittar dem både här hemma och utomlands. Många i viktiga positioner på prestigefulla företag. Studenten som gjort de här hattarna jobbar nu som modist hos Philip Tracy i London, säger Sofia Höfvner Skogh, rektor på Tillskärar­akademin. Hon visar oss runt på skolan och pekar på några glasmontrar i en av korridorerna. De innehåller ett tiotal fantastiska hattar, fantasi­fulla och utförda med tveklös precision i hantverket. Philip Tracy, ja det är Englands mest hyllade hattdesigner … Att lära sig behärska de traditionella hantverksteknikerna är ett mål med undervisningen. Ett annat är att ge studenterna verktyg och styrka att våga experimentera, hitta och utveckla sitt eget formspråk. Den treåriga skrädderiutbildningen avslutas just med ett sådant examensprojekt kallat Min Vision. Då ska studenterna skapa en mindre kollektion och dessutom göra en muntlig presentation av sin arbetsprocess från research och idé till färdig produkt. 
Dalslands konstmuseum Zamina Scillasdotter Håkansson
Det är ett sådant examensarbete vi nu kan se utställt i lilla galleriet. Upphovskvinnan heter Zamina Scillasdotter Håkansson och hon gick ut Tillskärar­akademin i Göteborg 2019 med ett projekt kallat Närmare än naket. I denna kollektion kombinerade hon flortunna, hud­­färgade organza­plagg med långa skräddade kappor i tyg av kraftigare karaktär, dels ett möbeltyg i blekt ormskinnsmönster, dels ett grönt vadderat tyg. Inspirationen har hon hämtat från kroppen i rörelse, dansföreställningar, dikter, musik och naturen. I botten ligger ett djupt grundat hantverkskunnande som hon utmanat och experimenterat med för att skapa form och uttryck.
Dalslands konstmuseum Zamina Scillasdotter Håkansson
Dalslands konstmuseum Zamina Scillasdotter Håkansson
  – Min idé var att förena skrädderi, design och konst i plagg som också ska förmedla ett djupare budskap. Jag har tänkt mycket på hur sociala medier pressar människor att endast visa upp en kraftigt redigerad bild av sig själva. Man vågar inte visa sårbarhet. Många mår dåligt, men det är inget man pratar om, säger Zamina Scillasdotter Håkansson. Hon gjorde sin praktik hos Iris van Herpen i Amsterdam, en av det internationella avantgardemodets största stjärnor och en förebild. Idag driver Zamina sitt eget företag – Zamina Scillasdotter – på Kungsholmen i hemstaden Stockholm. I sin studio arbetar hon med beställningsskrädderi, men också med projekt inriktade mot konst, scen och röda mattan. Hon har själv dansat mycket.
Dalslands konstmuseum Zamina Scillasdotter Håkansson
– Jag jobbar i gränslandet mellan design, skrädderi och konst. Kanske ser jag mig själv mer som konstnär, det har alltid varit viktigt för mig att uttrycka mig, i text, musik, dans och nu i mina kläder, säger Zamina Scillasdotter Håkansson. Idag talar man mycket om håll­barhet, och mode­industrin får mycket kritik. Hur känns det att jobba i en sådan bransch? – Jag känner ett särskilt ansvar och har alltid hållbarhet i åtanke. Mina plagg ska uttrycka mycket men alltid gå att använda. De ska hålla länge och jag jobbar mycket med att de ska kunna användas på många olika sätt, säger Zamina Scillasdotter Håkansson och menar att hållbarhet ligger i beställningsskrädderiets natur, det är ett högklassigt hantverk som ger unika plagg som lever länge. Efter den treåriga skrädderiutbildningen har Zamina Scillasdotter Håkansson avlagt gesällprov och nu har hon fått sitt gesällbrev i damskrädderi. Ett bevis på att hon till fullo behärskar de traditionella skrädderiteknikerna. 
 – Jag har lärt mig hantverket från grunden och nu kan jag skapa fritt för jag har alla byggstenarna!
Share by: