Ellinor Hagman

Dalslands konstmuseum Ellinor Hagman

DÔMEN TAR PLATS I GALLERIET

Lilla galleriet är vikt för museets samarbete med de konstnärliga grundutbildningarna. Elever från Stenebyskolan i Dals Långed och Tillskärarakademin i Göteborg har tidigare ställt ut här. I år får tre studerande från Dômen konstskola i Göteborg den möjligheten.

Först ut är Ellinor Hagman från skulptur­utbildningen. Hon visar två verk, »Kapsel« och »Yarn Pixels«. Båda verken bygger på en intervju som Ellinor Hagman gjort med sin finska farmor där hon berättar om sin uppväxt och dramatiska upplevelser under finska vinterkriget. 

Intervjun spelas upp i verket »Kapsel« och samtalet iscensätts med en köksinteriör, två stolar vid ett bord, och i fonden en video och en 3D-animation. 

– Jag ville gestalta det här mötet mellan farmor och mig. Allt som syns (och hörs) i installationen relateras till något som hon berättar. Med hjälp av bilder och objekt vill jag förankra minnet, historien, i nutiden och få det att leva vidare … Min farmor har betytt väldigt mycket för mig. Hon är en väldigt stark person. Det är hon som alltid tagit med mig på museer och uppmuntrat mina konstnärliga intressen, berättar Ellinor Hagman. 

Dalslands konstmuseum Ellinor Hagman

Vi träffas i skulpturutbildningens lokaler på skolan som ligger i Björngårdsvillan, mitt i Slottsskogen i Göteborg. Det är vinter ute, kylig februari, och utsikten över parkens stora vita gräsmattor är anslående. I detta hus har Dômen konstskola huserat sedan 2005. 

Men skolan är långt äldre än så. Den startades 1959 och hette då Tullan Flinks målarskola och låg nere i Nordstan. Efter några flyttar kom så tillfället att förvärva Björngårdsvillan som stod tom. Lokalerna ritades om och anpassades helt efter en konstnärlig verksamhet. 

Skolan breder ut sig på tre våningsplan. Här finns stora ateljéer, gips- och träverkstad, svets, grafiska verkstäder, bibliotek, mörkrum, projektrum och en datorsal med program­vara för film, med mera. 

– Vi har mycket lärartid och hälften av tiden är det gästlärare som under­visar. Det ger en väldig bredd och förbereder de studerande väl för högre konstnärliga studier, framhåller Anna Persson, skolchef och själv konstnär. 

Idag erbjuder Dômen konstskola tre 2-åriga grund­utbildningar; grafik, måleri och skulptur. Totalt 64 studerande­platser. Varje klass har sin huvudlärare, alla är yrkesverksamma konstnärer, och utöver det inbjudna gästlärare. 

Skolan drivs i stiftelseform med statliga och kommunala anslag. Den står under Myndigheten för Yrkeshögskolans tillsyn och berättigar alltså till studiemedel. 

För att komma in på Dômen konstskola krävs gymnasiekompetens eller motsvarande. Behörig att antas är också den som bedöms kunna tillgodogöra sig utbildningen. Man söker med arbetsprover, de är avgörande för om man blir antagen. Eleverna kommer från hela landet. 

Många studerande går sedan vidare till konsthögskolor och designhögskolor i Sverige, men också till Norge och Finland och till Amsterdam, Wien, Glasgow, med flera städer i Europa. 

– Men inte alla, säger Anna Persson, och påpekar att ut­­bildningen kan leda till många estetiska yrken långt utanför den traditionella konstnärsrollen. Som till exempel filmare, attributör, scenograf, illustratör, serietecknare, animatör, arkitekt, bild­pedagog, dekoratör, perukmakare, kreativ konsult, etc.

Vårens första ut­­ställare från Dômen, Ellinor Hagman, valde skulptur­utbildningen för att hon ville arbeta med olika material i det tredimensionella rummet. Hon är mer än nöjd med skolan.

– Här har jag fantastiska relationer till klasskamrater, fått mycket teknisk kunskap, men även lärt mig mycket teoretiskt om konst. Jag lär mig något nytt om världen varje dag, säger Ellinor Hagman.

Nu söker hon sig vidare till konsthög­skolor över hela Europa. Helst vill hon till Helsingfors, staden där farmor och farfar träffades …

Share by: